Filmová přehlídka VISIONS OF LIGHT 2015 je výzvou k úniku z bezútěšnosti.

20.10.2015 08:00

5. - 7. listopadu 2015 se v brněnském kině ART již podeváté uskuteční unikátní filmová přehlídka VISIONS OF LIGHT. Dramaturgie tohoto festivalu už tradičně nabídne milovníkům filmových lahůdek devět příležitostí podívat se na pozoruhodná díla světové kinematografie, která českému divákovi z různých důvodů zůstala utajena. Všechny snímky v programu filmové přehlídky  VISIONS OF LIGHT se vyznačují vysokou uměleckou hodnotou, originalitou a vizuální působivostí.

 

Přehlídka VISIONS OF LIGHT si v minulých letech získala své příznivce díky pozoruhodné dramaturgii, originálním lektorským úvodům ke všem uvedeným filmům a také díky neopakovatelné atmosféře, kterou každoročně vytváří dva vášniví filmoví nadšenci - organizátoři této přehlídky Petr Šoupal a Duncan Hendy.

„Naším cílem je stejně jako v minulých letech projekce filmů, jejichž obsahová i formální podoba předstihla dobu svého vzniku, má stálou platnost a jejich tvůrci se přes leckdy původní odmítání stali klasiky a ikonami. Stále se také snažíme, aby se jednalo o filmy, jež nebyly v České republice z nejrůznějších důvodů v minulosti promítány anebo se tak stalo okrajově, případně před velice dlouhou dobou. Umělci jako Kirk Douglas, Samuel Fuller, James Brown, Laurence Olivier, nešli ve svých kariérách jednoduchou a běžnou cestou průměru, stejně jako jí nešli boxer Muhammad Ali nebo plukovník Ryszard Kukliński. A tomu odpovídají i filmy, v nichž se objevují, případně je natočili anebo popisují jejich život. Tyto filmy jsou inteligentní, ojedinělé a fascinující,“ říká Petr Šoupal, první z organizátorů projektu.

„Rok konání přehlídky Visions of Light 2015 je rokem proher. Rokem zklamání, deziluzí a nehorázného zneužívání moci a důvěry. I přesto, že se jedná o pošetilou touhu anebo víru, že je možné čelit politickému útlaku, temnotou probleskují záblesky naděje, vlákna vyprávění se splétají dohromady, aby se uchránila v příbězích, které si navzájem vyprávíme. Právě to jsou věci, které nás spojují – výzva k akci a k úniku z bezútěšnosti. Jedna pozoruhodnější než druhá. Dotýkají se našich životů, probouzí nás z pohodlné dřímoty a odpoutávají z našich řetězů. To je kouzelná moc filmu. To je síla sdílené vize,“ dodává druhý z tandemu organizátorů projektu Duncan Hendy.

Přehlídka bude zahájena ve čtvrtek 5. listopadu v 17:00 hod. filmem scénáristy a režiséra Jeana Epsteina Věrné srdce, který je považován za jeden z vrcholů filmového "impresionismu". Celkově bude uvedeno devět pozoruhodných filmových snímků různých žánrů, které se budou promítat každý den od 17., 19. a 21. hodiny. Závěrečným filmem přehlídky bude strhující akční thriller Jack Strong z dílny režiséra Władysława Pasikowského z období studené války, který je mistrovským zpracováním palčivých otázek minulosti. Bude uveden v sobotu 7. listopadu ve 21:00 hod.

 

Vstupenky na přehlídkové filmy budou k dostání v pokladně kina ART na Cihlářské 19 v Brně za jednotnou cenu 90,- Kč. Součástí festivalu bude tradičně i tematická výstava filmových plakátů z fondů galerie Terryho ponožky. Bližší informace o programu přehlídky včetně popisů obsahu jednotlivých uváděných filmů najdete na www.visionsoflight.cz.

 

 

Program filmové přehlídky VISIONS OF LIGHT 2015:

 

ČTVRTEK 5. 11. 2015

 

17:00 - Věrné srdce / Coeur Fidèle

Drama, Scénář a režie: Jean Epstein

Hrají: Gina Manes, Leon Mathot, Edmond Van Daele, Claude Benedict, Marie Epstein

 

19:00 - Stopař / The Hitch-Hiker

Drama noir, Scénář a režie: Ida Lupino

Hrají: Edmond O'Brien, Frank Lovejoy, William Talman, José Torvay, Jean Del Val


21:00 - Podivná láska Marty Iversové / The Strange Love of Martha Ivers

Drama noir, Režie: Lewis Milestone, Scénář: Robert Riskin

Hrají: Kirk Douglas, Barbara Stanwyck, Van Heflin, Lizabeth Scott

 

 

PÁTEK 6. 11. 2015

 

17:00 - Nahý polibek / The Naked Kiss

Kriminální drama, Režie: Samuel Fuller

Hrají: Constance Towers, Virginia Grey, Patsy Kelly, Betty Bronson, Edy Williams, Neyle Morrow


19:00 - Soul Power / Soul Power

Hudební dokument, Režie: Jeffrey Levy-Hinte

Hrají: B.B. King, Muhammad Ali, James Brown ad.


21:00 - Období zkoušek / Term of Trial

Psychologické drama, Režie: Peter Glenville

Hrají: Laurence Olivier, Simone Signoret, Sarah Miles, Terence Stamp, Hugh Griffith, Roland Culver, Earl Cameron, Allan Cuthbertson, Thora Hird

 

 

SOBOTA 7. 11. 2015

 

17:00 - Velká očekávání / High Hopes

Komedie, Scénář a režie: Mike Leigh

Hrají: Philip Davis, Ruth Sheen, Philip Jackson, Lesley Manville, David Bamber, Jason Watkins


19:00 - Sound City / Sound City

Hudební dokument, Režie: David Grohl, Scénář: Mark Monroe

Hrají: Trent Reznor, Tom Petty, Mick Fleetwood, Stevie Nicks, David Grohl, Paul McCartney, Rick Springfield, Taylor Hawkins


21:00 - Jack Strong / Jack Strong

Akční thriller, Scénář a režie: Władysław Pasikowski

Hrají: Marcin Dorociński, Maja Ostaszewska, Mirosław Baka, Zbigniew Zamachowski, Krzysztof Globisz, Paweł Małaszyński, Ireneusz Czop, Patrick Wilson, Dagmara Dominczyk, Michalina Olszańska, Krzysztof Pieczyński, Jacek Król, Mariusz Bonaszewski, Józef Pawłowski, Zbigniew Stryj, Krzysztof Dracz, David Wurawa, Stanley V. Henson Jr., Jeff Burrell