Vykročte ze stínu s filmovou přehlídkou VISIONS OF LIGHT 2013

23.10.2013 11:40

„Vykroč ze stínu!“ - to je letošní motto filmové přehlídky VISIONS OF LIGHT, která se uskuteční 7. - 9. listopadu 2013 v brněnském kině ART. Letos již posedmé nabídne tento unikátní festival filmovým nadšencům příležitost zhlédnout devět klenotů ze zlatého fondu světové kinematografie, které českému divákovi zůstaly z různých důvodů utajeny. Snímky se vyznačují vysokou uměleckou hodnotou, originalitou a vizuální působivostí, která mnohdy předstihuje dobu svého vzniku. Tvůrci těchto filmů se i přes původní odmítání mnohdy stali klasiky a ikonami.

 

Uvidět legendu americké grotesky Harolda Lloyda v poslední životní roli, ponořit se do nejtemnějšího z noir snímků s magickou kamerou Johna Altona, vyšetřovat zločin s Laurencem Olivierem, ocenit Marlona Branda výjimečně v pozici režiséra, prožít s Rolling Stones první krok na cestě k nesmrtelnosti a s Led Zeppelin povstat z mrtvých. To jsou pouhé zlomky toho, co lze zažít na filmové přehlídce Visions of Light 2013.

 

Pořadatelé a tvůrci programu Petr Šoupal a Duncan Hendy již posedmé nabízí divákům snímky, které pro svou obsahovou nebo formální výjimečnost nepatří do masové distribuce a v kinech jsou sotva k vidění. Program festivalu se tak díky neotřelé dramaturgii tradičně hemží jmény nespoutaných filmových vizionářů, experimentátorů a snílků, kteří v nonkonformních dílech předstihli svou dobu. Bez ohledu na komerční úspěšnost, pozlátko kritiky, souhlas politiků nebo přízeň publika vystupují ze stínu filmového plátna a vynáší na světlo své vize. Zachycují syrovou pravdu o společnosti a své době, překračují nebojácně hranice žánrů a nesmazatelně se zapisují do dějin kinematografie.

 

Snažíme se uvádět filmy, které nebyly v České republice z nejrůznějších důvodů v minulosti promítány, anebo se tak stalo okrajově, případně před dlouhou dobou. Umělci jako Erich von Stroheim, Preston Sturges, Laurence Olivier, Marlon Brando nebo Gary Oldman nešli ve svých kariérách jednoduchou a běžnou cestou průměru, stejně jako jí nešli členové hudebních skupin Rolling Stones a Led Zeppelin. A tomu odpovídají i filmy, v nichž se objevují. Jsou inteligentní, ojedinělé a fascinující,“ říká Petr Šoupal, první z organizátorů projektu.

Naše filmová přehlídka je o filmech, které umí přitáhnout pozornost, zaujmou a zároveň i matou, nutí k pozornosti, ale je v nich obsažena i porce požitku pro každého. Sedmého až devátého listopadu vystoupí v Artu z filmového stínu legendy, zločinci, tajemství, slavné osobnosti i zapomenuté perly kinematografie. Nezůstávejte ve stínu ani vy! Vyražte na Visions of Light 2013!“ – dodává druhý z tandemu organizátorů projektu Duncan Hendy.

Program přehlídky bude zahájen ve čtvrtek 7. listopadu v 17:00 hod. filmem režiséra Ericha von Stroheima z roku 1929 – Královna Kelly. Celkem bude uvedeno devět filmových snímků různých žánrů, které se budou promítat každý den od 17., 19. a 21. hodiny, s výjimkou soboty, kdy film Garyho Oldmana – Pouze vnitrožilně – začne už v 16:00 hodin. Stejně jako v minulých letech, bude každému snímku předcházet lektorský úvod. Závěrečným filmem přehlídky bude filmové zpracování unikátního živého koncertu hudební skupiny Led Zeppelin, která se poprvé od svého rozpadu po smrti Johna Bonhama sešla na koncertním pódiu. „Led Zeppelin - Celebration Day“ bude uveden v sobotu 9. listopadu ve 21:00 hod. Vstupenky budou k dostání v pokladně kina ART na Cihlářské 19 v Brně za jednotnou cenu 90,- Kč. Součástí festivalu bude tradičně i tematická výstava filmových plakátů. Bližší informace o programu přehlídky včetně popisů obsahu jednotlivých uváděných filmů najdete na www.visionsoflight.cz.

Přehlídka Visions of Light 2013 proběhne s finančním přispěním Jihomoravského kraje.

 

Program filmové přehlídky VISIONS OF LIGHT 2013:

čtvrtek 7. listopadu 2013

  • 17:00 - Královna Kelly – režie: Erich von Stroheim, 1929
  • 19:00 - Hřích Harolda Diddlebocka – komedie, režie: Preston Sturges, 1947
  • 21:00 - Velká kombinace – film noir, režie: Joseph H. Lewis, 1955

pátek 8. Listopadu 2013

  • 17:00 - Hledá se Bunny Lakeová – mysteriózní thriller, režie: Otto Preminger, 1965
  • 19:00 - Charlie je můj miláček – hudební dokument, režie: Peter Whitehead, 1966
  • 21:00 - Křivák – western, režie: Marlon Brando, 1961    

sobota 9. listopadu

  • 16:00 - Pouze vnitrožilně – drama, režie: Gary Oldman,1997
  • 19:00 - Bezstarostní jezdci, zuřící býci – dokument, režie: Kenneth Bowser, 2003
  • 21:00 - Led Zeppelin – Celebration Day – hudební dokument, režie: Dick Carruthers, 2012